1-ша міні-скульптурка проекту “Шукай” – Котлета по-київськи
Котлета по-київськи – перша бронзова міні-скульптурка проекту “Шукай” у Києві.
28 січня 2018 року у Києві була відкрита 1-ша міні-скульптурка проекту “Шукай” яка присвячена Котлеті по-київськи.
«Я захотіла встановлювати київські скульптурки рік тому, і ось сьогодні ми відкрили першу. Це скульптура котлети по-київськи. Коли ви її знайдете і перейдете за QR кодом, то дізнаєтеся чим вона примітна. І так буде з кожним наступним київським символом – знайшли, перейшли за QR кодом, щоб дізнатися про нього інформацію та пішли шукати наступний», — пояснила під час відкриття київський гід Бевзенко.
Саме з цієї бронзової маленької скульптурки розпочався чудовий київський проект менеджера Києва Юлії Бевзенко.



Ця скульптура присвячена найвідомішій київській страві – “котлеті по-київськи”, яку навіть за межами України називають “Chicken Kyiv”.
У XІX столітті страва «котлета з м’яса птиці, обсипана панірувальними сухарями і приготовлена у фритюрі» мала назву: côtelette de volaille – котлета де-воляй. Вона за рецептурою приготування схожа на київську з тією різницею, що в українському варіанті начинкою слугує вершкове масло, до якого додають приправи: зелень, перець, сир, яєчний жовток. Якщо положити приправ більше, а замість масла використати якійсь соус або взагалі обійтися без нього, то отримаємо звичайну французьку котлету де-воляй.
В Києві, в ресторані готелю “Континенталь”, такі котлети з курячого м’яса готували ще на початку ХХ століття.
За часів гетьмана Скоропадського котлетами по-київськи пригощали германських військових начальників. Потім стало вже не до котлет де-воляй або ж котлет по-київськи: прийшла комуністична доба.
У середині ХХ століття традиція приготування цієї вишуканої страви в київських ресторанах відродилася. Особливою популярністю користався ресторан “Столичний”, де, як згодом виявилось, куряче м’ясо в котлеті замінювали більш дешевим риб’ячим філе, але… так виходило навіть ще смачніше!

Популярності “київської” котлети сприяли дипломатичні пригощання на рівні представників держав засновників ООН. (Але, коли мали на дипломатичному прийомі мали подавати цю страву, поруч з тарілками часто клали інструкцію, як її треба їсти, щоб поважний гість, надавивши виделкою на середину котлети, зненацька не забруднив крохмальну сорочку бризками розтопленого масла.)
У Києві котлети завжди подаються на курячій кісточці, на яку при подачі на стіл надягається папільйотка.
Зараз котлета по-київськи – такий же кулінарний символ столиці України, як і «Київський торт» (якому також присвячена одна з мініскульптур). Нею можна поласувати в декількох ресторанах, і в кожному ви знайдете свої різновиди цієї страви. Існує і “рибний” варіант, але зараз це ніхто не приховує!

Легенда міні-скульптурки Котлета по-київськи – Потреш мене – і завжди будеш ситим. / Rub me and you will always be full up and healthy.
Шукати треба бронзову міні-скульптурку котлети по-київськи за адресою: вулиця Хрещатик, 15/4, в сквері Городецького, біля ресторану Chicken Kyiv.
Автор проекту “Шукай” – Юлія Бевзенко.
Партнер скульптури — ресторатор Дмитро Борисов.
Скульптор Сергій Галенко.






Фото – Юлія Бевзенко.