1-ша міні-скульптурка проекту “Шукай” – Котлета по-київськи

Котлета по-київськи – перша бронзова міні-скульптурка проекту “Шукай” у Києві.

28 січня 2018 року у Києві була відкрита 1-ша міні-скульптурка проекту “Шукай” яка присвячена Котлеті по-київськи.

«Я захотіла встановлювати київські скульптурки рік тому, і ось сьогодні ми відкрили першу. Це скульптура котлети по-київськи. Коли ви її знайдете і перейдете за QR кодом, то дізнаєтеся чим вона примітна. І так буде з кожним наступним київським символом – знайшли, перейшли за QR кодом, щоб дізнатися про нього інформацію та пішли шукати наступний», — пояснила під час відкриття київський гід Бевзенко.

Саме з цієї бронзової маленької скульптурки розпочався чудовий київський проект менеджера Києва Юлії Бевзенко.

1-ша міні-скульптурка проекту “Шукай” – Котлета по-київськи
1-ша міні-скульптурка проекту “Шукай” – Котлета по-київськи
1-ша міні-скульптурка проекту “Шукай” – Котлета по-київськи

Ця скульптура присвячена найвідомішій київській страві – “котлеті по-київськи”, яку навіть за межами України називають “Chicken Kyiv”.

У XІX столітті страва «котлета з м’яса птиці, обсипана панірувальними сухарями і приготовлена у фритюрі» мала назву: côtelette de volaille – котлета де-воляй. Вона за рецептурою приготування схожа на київську з тією різницею, що в українському варіанті начинкою слугує вершкове масло, до якого додають приправи: зелень, перець, сир, яєчний жовток. Якщо положити приправ більше, а замість масла використати якійсь соус або взагалі обійтися без нього, то отримаємо звичайну французьку котлету де-воляй.

В Києві, в ресторані готелю “Континенталь”, такі котлети з курячого м’яса готували ще на початку ХХ століття.

За часів гетьмана Скоропадського котлетами по-київськи пригощали германських військових начальників. Потім стало вже не до котлет де-воляй або ж котлет по-київськи: прийшла комуністична доба.

У середині ХХ століття традиція приготування цієї вишуканої страви в київських ресторанах відродилася. Особливою популярністю користався ресторан “Столичний”, де, як згодом виявилось, куряче м’ясо в котлеті замінювали більш дешевим риб’ячим філе, але… так виходило навіть ще смачніше!

Котлета по-київськи. Історія створення
Котлета по-київськи з книги «Кулінарія” 1955 року.

Популярності “київської” котлети сприяли дипломатичні пригощання на рівні представників держав засновників ООН. (Але, коли мали на дипломатичному прийомі мали подавати цю страву, поруч з тарілками часто клали інструкцію, як її треба їсти, щоб поважний гість, надавивши виделкою на середину котлети, зненацька не забруднив крохмальну сорочку бризками розтопленого масла.)

У Києві котлети завжди подаються на курячій кісточці, на яку при подачі на стіл надягається папільйотка.

Зараз котлета по-київськи – такий же кулінарний символ столиці України, як і «Київський торт» (якому також присвячена одна з мініскульптур). Нею можна поласувати в декількох ресторанах, і в кожному ви знайдете свої різновиди цієї страви. Існує і “рибний” варіант, але зараз це ніхто не приховує!

1-ша міні-скульптурка проекту “Шукай” – Котлета по-київськи

Легенда міні-скульптурки Котлета по-київськи – Потреш мене – і завжди будеш ситим. / Rub me and you will always be full up and healthy.

Шукати треба бронзову міні-скульптурку котлети по-київськи за адресою: вулиця Хрещатик, 15/4, в сквері Городецького, біля ресторану Chicken Kyiv.

Автор проекту “Шукай” – Юлія Бевзенко.

Партнер скульптури — ресторатор Дмитро Борисов.
Скульптор Сергій Галенко.

1-ша міні-скульптурка проекту “Шукай” – Котлета по-київськи
1-ша міні-скульптурка проекту “Шукай” – Котлета по-київськи
1-ша міні-скульптурка проекту “Шукай” – Котлета по-київськи
1-ша міні-скульптурка проекту “Шукай” – Котлета по-київськи
1-ша міні-скульптурка проекту “Шукай” – Котлета по-київськи
1-ша міні-скульптурка проекту “Шукай” – Котлета по-київськи

Фото – Юлія Бевзенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Pin It on Pinterest