Ресторан “Столичний”. Історія
Ресторан “Столичний” був улюбленим місцем для київської еліти в Радянські роки.
Він знаходився на вулиці Хрещатик, 5.
В меню була представлена українська традиційна кухня. Фірмовими стравами був борщ, вуха і котлети по-київськи. Обід обходився, в середньому, в 3 рублі при середній зарплаті в 100 рублів. Увечері в ресторані проходили розважальні програми і працював сигаретний клуб.
У 1962 році в Києві налічувалося всього 12 ресторанів, чайові («буржуазні подачки») давати категорично заборонялося (що офіціанти успішно компенсували за рахунок обрахування клієнтів), а щоб вільні місця чарівним чином матеріалізувалися, потрібно було дати «зелененьку» (трійку) швейцара.
У 1974 році в ресторані «Столичний» чоловік непримітної зовнішності, тривожно озираючись, опускає в пакет котлету по-київськи. Пізніше він віднесе її в харчову лабораторію, де експерти напишуть висновок про те, чи відповідає склад продукту встановленим вимогам. Чоловік цей – інспектор-громадський працівник, а з «Столичним» пов’язане гучна справа про розкрадання матеріальних цінностей і грошових коштів (так звана «справа Шахіні»).
Одна з найпоширеніших схем отримання тіньового доходу – калькуляційні карти зі свідомо надмірною кількістю продуктів. Зварений за ним борщ був би схожий на густу кашу, а компот – на фрукти в цукрі. Саме цей надлишок і йшов в кухарські домівки.
Або ж візьмемо одне з найдорожчих страв – котлету «Метро». Вершкового масла в ній було на 40% менше, ніж належало за рецептом, а недостача фаршу компенсувалася подвоєною кількістю панірувальних сухарів. Словом, «лівий» дохід ресторану «Столичний» за день досягав 750 рублів, в той час як середня зарплата інженера в ті роки становила приблизно 120 рублів на місяць.
Меню ресторану.
У 2003 році будівлю ресторану знесли.
Раніше ми писали про Ресторан «Динамо». Історія