Ресторан «Рів’єра». Історія
З історії культових ресторанів Києва – Ресторан «Рів’єра».
“Рів’єра” – один з найвідоміших історичних ресторанів Києва. Він перебував на Парковій алеї, поруч з іншим рестораном, “Зозуля”.
Літнє кафе тут працювало ще в кінці XIX століття, відомість і популярність воно набуло одночасно з організацією Сада купецького зібрання на початку XX століття. Сюди випити чаю на літніх терасах стікалася чинна і благородна публіка, яка була далека від п’яного дебошу богемних «Ермітажу» і «Босфору». Громадянська війна не пощадила «Рів’єру», але ресторан знову був відбудований і відкритий на початку 1930-х.
У 1934 році, коли столиця Української РСР переїхала з Харкова до Києва, на Парковій алеї почалося будівництво нової зони відпочинку. У розробці комплексу взяли участь провідні архітектори: А. Власов, А. Заваров, А. Добровольський та інші. До кінця 1940-х років цей парковий комплекс діяв вже щосили. А сама Паркова алея стала найпопулярнішим в Києві місцем гуляння. Кожна вечірка, ювілей, день народження закінчувалися зазвичай спільною прогулянкою по Парковій алеї.
У ресторану «Рів’єра» було велике відкрите приміщення, майданчик для оркестру містився поблизу схилу. Були й окремі відкриті кабінкі- альтанки.
У стінах ресторану бували Олександр Вертинський, Любов Орлова (яка, до речі, дала тут чи не єдиний в своєму житті приватний ресторанний концерт), Фаїна Раневська, Олександр Довженко та інші. Дуже любив цей ресторан і знаменитий артист комедійного жанру Юрій Тимошенко (Тарапунька).
Ресторан славився стравами з лісової дичини. Найпопулярнішими стравами були: курчата табака, кабанина в ягідному соусі. З напоїв був великий вибір молдавських і грузинських вин, горілки, коньяків.
У зв’язку з посиленням сталінського режиму заклад закривали, а під час війни будівля була зруйнована. З «Рив’єри», улюблениці Хрущова, яка приймала урядові банкети і цвіт української інтелігенції, починалися і закінчувалися недільні променади киян.
Популярність ресторану зіграла з ним злий жарт: після хрущовської відлиги “Рів’єру» зрівняли з землею в рамках показової боротьби з «буржуазними звичками».
У 1965 році це місце почало втрачати культовий статус. На Венеціанському острові посеред Дніпра відкрилася станція метро і зробила Гідропарк головним місцем відпочинку киян під відкритим небом, а грузинські шашлики – традиційною стравою місцевої кухні.
Використано матеріали – retroua.com.