Середа, 9 Жовтня, 2024
Історія КиєваЛегендарні магазиниНайкращеНовини

Центральний гастроном Києва

Історія будівлі Центрального гастроному – одного з культових місць для киян.

Знаходиться у самому центрі міста, за адресою Хрещатик, 40/1.

Центральний гастроном Києва
Початок будівництва 1874 рік

Будівлю звели в 1874 році, і спочатку тут був готель «Кане». «Деякий час в цьому готелі жив відомий художник Михайло Врубель – після того, як закінчив роботи по розпису Кирилівської церкви. На першому поверсі знаходилася позичкова лавка, і Врубель писав картину з дочки господаря цієї лавки.

До 1918 року в готелі жив Павло Скоропадський, він проводив в номері консультації з різними політичними діячами перед тим, як його обрали гетьманом, тому ця будівля стала центром політичних подій. Також тут зупинявся відомий український актор і режисер Панас Саксаганський.

Центральний гастроном Києва
Початок 1930-х років

Під час Другої світової війни будівля дивом уціліло, коли Хрещатик перетворився на руїни. У радянські часи його використовували як житлове, а перший поверх відвели під Центральний гастроном.

Центральний гастроном Києва
1975 рік

Киянам Центральний гастроном запам’ятався довгими чергами. «Це був практично єдиний магазин, який працював до 23 годин. Тут часто «викидали» дефіцит, і шикувалися довгі черги до кас.

Центральний гастроном Києва
1985 рік

Можна було почути крики: «Маша, вже не вибивай ковбасу! Вона закінчилася!» Жителі областей, які приїжджали в столицю у справах або в гості, обов’язково відвідували ЦГ в пошуках сосисок і вареної ковбаси. А в кінці 80-х – початку 90-х тут шикувалися черги за дивовижною пепсі-колою. У 70-е і першій половині 80-х це був, мабуть, найбагатший гастроном в Києві.

Центральний гастроном Києва
2006 рік

Там можна було порівняно часто (тобто, не кожен день) купити якісну варену ковбасу. Або твердий сир. Взагалі, зайшовши в цей гастроном, практично завжди можна було зустріти щось таке смачне, чого не було в інших київських гастрономах. І черги, завжди черги, причому подвійні – спочатку в касу вибити чек, а потім до продавця забрати свою ковбасу. Пам’ятаю, як з батьками раз місяць його відвідували за різною смакотою. Особливо запам’ятався сир аматорський в коробці.

20 червня 2017 року на даху колишнього Центрального гастроному спалахнула велика пожежа, в результаті якої згоріли будівельні матеріали, перегородки і перекриття між другим і третім поверхами і дах будівлі.

Центральний гастроном Києва
Сучасний стан після пожежі 2017 року

Pin It on Pinterest