Київський торт. Історія та цікаві факти

Історія, легенда та факти створення солодкого символу Києва.

Київський торт — кондитерський виріб, продукція Київської кондитерської фабрики імені Карла Маркса. За свою більш ніж шестидесятирічну історію став одним із символів столиці.

Сьогодні улюблений торт можна знайти у продажу у всіх супермаркетах країни, а колись гості Києва не сміли повернутися в рідне місто без головного подарунка для рідних і близьких – Київського торта, смачного частування з хрустким безе і ароматними горіхами. На вокзалі раз у раз були чутні дискусії про те, торт який фабрики вважається найсмачнішим, а знаючі гордо несли в коробках свої солодкі сувеніри з міста каштанів.

Торт складається з двох білково-збивних коржів з прошарками крему. Поверхню торта прикрашено різними кремами, бокову поверхню обсипано горіховою крихтою.

Історія

Одного разу кондитери забули покласти в холодильну камеру партію яєчного білка, призначеного для бісквіта. На наступний ранок начальник бісквітного цеху Костянтин Микитович Петренко за допомогою 17-річної помічниці кондитера Надії Чорногор, щоб приховати помилку колег, на свій страх і ризик переклав застиглі білкові коржі масляним кремом, посипав ванільною пудрою, прикрасив поверхню квітковим орнаментом. Так з’явився попередник торта, якому було призначено на довгі десятиліття стати візитною карткою Києва.

Але історію про те, що «Київський» торт з’явився в результаті помилки, зараз на фабриці називають всього лише красивою легендою.

«Кондитери цілеспрямовано працювали над винаходом незвичайного рецепта. А знайти його вдалося в 1956 році. Запатентували винахід в 1973 році. Тоді держкомітет Радміну у справах винаходів і відкриттів видав кондитерам фабрики імені Карла Маркса Курило Ганні і Фастовець-Калиновської Галині авторське свідоцтво», – розповіли кондитери фабрики.

У 1957 році «Київський торт» отримав бронзову нагороду на конкурсі кондитерів, а через рік – золоту.

Але кондитери не стояли на місці, і в різні роки деякі інгредієнти торта змінювалися. Так, наприклад, сьогодні до складу торта входить горіх фундук, колись – кеш’ю, але горіхово-білкові коржі, які роблять торт таким повітряним і хрустким, і до цього дня проводяться за рецептурою 1956 року народження, яку тримають у найсуворішому секреті.

«Колись у кожного кондитера був свій« кремовий почерк », але сьогодні візерунок на торті уніфікований, це, до речі, захист від підробок», – кажуть на фабриці.

Цікаві факти

Саме «Київський торт» був одним з подарунків від Української РСР Л. І. Брежнєву на 70-річчя. Триярусний витвір кулінарного мистецтва складався з 70 коржів і важив понад п’ять кілограмів. Кажуть, генсекові подарунок настільки припав до смаку, що він вимагав від своїх кухарів повторити шедевр. Докладний оригінальний рецепт на Київській фабриці і досі тримають у таємниці.

Київський торт був «валютою» свого часу. Їм дякували за послуги, торт допомагав пробитися від самих низів наверх, відкрити потрібні двері. Його везли в подарунок, презентували по великих святах, передавали родичам за кордон.

У радянські часи Київський торт можна було купити тільки в Києві. Черги з 4-ї ранку стояли на вулиці Карла Маркса перед київською консерваторією, в Центральний гастроном, в магазин «Українські солодощі».

Марка на честь Київського торту

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Pin It on Pinterest