Середа, 9 Жовтня, 2024
Новини партнерів

Дієта при гіпертонії

Продукти та основні принципи дієти для гіпертоніків.

При гіпертонічній хворобі велику роль відіграє не тільки правильно підібране медикаментозне лікування та своєчасне вживання лікарських препаратів, таких як  Бісопролол-КВ, але й харчування. 

В основі дієти в цьому випадку є їжа рослинного походження, молочні продукти, риба. 

Основні принципи дієти для гіпертоніків 

Існує кілька принципів складання дієти для людей з гіпертонічною хворобою:

  1. Низькокалорійна, енергетично збалансована їжа.
  2. Вживання продуктів, що містять поживні речовини, зокрема, жирні кислоти омега-3, вітаміни Р, РР, В6, С, Е, фосфоліпіди.
  3. Харчування має бути дрібним і регулярним, не пізніше, ніж за дві-три години до сну.
  4. Вживання вареної, тушкованої або приготовленої на пару їжі.
  5. Обмеження жирів тваринного походження, солі та алкогольних напоїв.
  6. Продукти повинні містити достатню кількість харчових волокон, кальцію, магнію, калію.

Продукти, що знижують АТ

Щоб показники АТ залишалися в нормі, в організм повинні надходити вітаміни та мікроелементи, що позитивно впливають на стан судинної системи.

Все необхідне є у ряді продуктів:

  1. Риба. У скумбрії, хеку та тріску багато кальцію (на 100 г риби до 0,4 г). В озерній форелі, тунці, сардині, лососі, оселедці, скумбрії містяться омега-3 поліненасичені жирні кислоти.
  2. Картопля. Продукт багатий на вітамін С, магній, калій. Найкраще вживати запеченим без солі в шкірці.
  3. Нежирний йогурт. Згідно з проведеними вченими дослідженнями, навіть дві порції йогурту на тиждень на 20% знижують ризик виникнення гіпертонії.
  4. Часник та прянощі. Вживання меншої кількості солі сприяє нормалізації артеріального тиску. Замінити її та покращити смакові якості страв можна за допомогою чебрецю, базиліку, розмарину, кориці, часнику. 
  5. Гіркий шоколад. При щоденному вживанні у невеликих кількостях цього продукту АТ знижується. Він містить флавоноїди, що мають протизапальні та антиоксидантні властивості. 
  6. Насіння гарбуза. У них присутні жирні кислоти, магній та калій у великих кількостях. 
  7. Рис. У рисі багато калію, який дуже важливий для оптимального функціонування судин та серця.
  8. Мигдаль. У складі препарату є вітамін Е, «хороший» холестерин, калій, білок, магній, клітковина. Достатньо на день вживати від 30 до 40 грам мигдалю. 
  9. Грейпфрут. І сам фрукт, і його сік допомагають привести артеріальний тиск у норму, але вживати їх слід у невеликій кількості. Продукт може розпочати реакцію з лікарськими засобами, що призведе до побічних дій.

Крім цього, пацієнтам з гіпертонічною хворобою важливо пити за добу достатню кількість води, щоб не допустити зневоднення, що безпосередньо впливає на підвищення артеріального тиску.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Pin It on Pinterest